El novembre de 2021 va sorgir la possibilitat de col·laborar amb l’empresa panamenya Constructora Riga Services SA en el projecte hospitalari més gran d’aquest país. El seu encàrrec era dissenyar i equipar la gran cuina prevista per a la CIUTAT DE LA SALUT, emblemàtic projecte hospitalari promogut per la CAIXA DE L’ASSEGURANÇA SOCIAL de Panamà.
El febrer del 2022 va ser aprovat el projecte dissenyat per Euroline i es van iniciar les operacions per equipar la cuina amb una superfície de 2.764 m².
La cuina havia de donar servei i estar equipada per a la producció de la pròpia Ciutat de la Salut, avaluada en 1.300 pacients, als quals s’han de sumar els professionals que presten els serveis mèdics i auxiliars, així com a diversos hospitals satèl·lit de la Caixa del Assegurança Social de l’àrea de la Ciutat de Panamà.
Cal destacar que és una cuina que pel seu equipament i servei trenca els esquemes que han regit les cuines d’aquest país. Les principals innovacions són:
- Adopció d’un sistema de producció en línia freda.
- Adopció d’un sistema de distribució de menjars mitjançant carros de manteniment i retermalització.
- Adopció de vaixella i equips de rentat de vaixella. Aquesta decisió té un important impacte mediambiental, ja que evita l’ús de vaixella d’un sol ús i el seu abocament al medi ambient. Calculem que deixessin d’abocar anualment 3.600.000 unitats de vaixella d’un sol ús.
- Instal·lació frigorífica mediambientalment sostenible, en aprovar la CSS un sistema de fred consistent en una central frigorífica de circuit tancat amb una càrrega de 75 kg de gas refrigerant R-449a i un circuit secundari de distribució de fred mitjançant aigua glicolada. Això ha evitat l’ús d’aproximadament 800 – 1000 quilos de gas refrigerant R-404a el potencial d’escalfament atmosfèric del qual és de 3.922, per la qual cosa en cas de produir-se una avaria al circuit amb la consegüent fuita d’aquest gas hauríem evitat un impacte ambiental equivalent a 3.137.600 quilos de CO₂.
- Instal·lació d’un sistema de recollida centralitzada de residus que transporta els residus orgànics des dels punts d’abocament a la unitat de tractament centralitzada on són dessecats i dipositats als contenidors. El resultat és una serradura semihumida biodegradables i compostables.
Cada secció de la cuina compta amb equipament de reconegudes marques europees, eficients i de gran producció.
A l’àrea de condimentació s’hi han incorporat grans marmits i paelles basculants amb agitador, totes de 300 l, i forns mixtes, a més d’equips tradicionals de cocció. La cuina compta amb àrees independents per al tractament de dietes específiques i al·lergògens i serrell.
La gran àrea dedicada a l’emplatat i la distribució està preparada per al servei del centre i per, arribat el moment, les expedicions d’aliments a altres centres.
Tots els equips d’alta tecnologia estan dotats de sistemes de supervisió remota que permetran monitoritzar-ne el funcionament i realitzar les mesures correctives i de manteniment eficientment, així com facilitar la tasca diària dels treballadors de la cuina.
Aquest servei de supervisió s’ha aplicat als equips de rentat, sistema de tractament centralitzat de residus, forns i sistemes frigorífics.